Manuele therapie

Wat is Manuele Therapie?

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.
(bron: www.nvmt.nl)

Wanneer naar de Manueel therapeut?

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek;
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
  • heupklachten.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Wat is een manipulatie?

Een manueeltherapeut kan in zijn behandeling gebruik maken van een manipulatietechniek. Een manipulatie is een passieve beweging van een botstuk, waarbij aan het einde van de van te voren gemeten bewegingsuitslag een bewegingsimpuls wordt toegevoegd met relatief weinig kracht en een hoge bewegingssnelheid over een relatief klein bewegingstraject. Dit gebeurt op een zodanig snelle en tegelijkertijd veilige wijze dat de patiënt geen kans krijgt reflexmatig tegen te spannen.

Tijdens een manipulatie kunnen een of meerdere “kliks” gehoord worden (kraken). Ook bij gezonde niet geblokkeerde gewrichten kunnen deze “kliks” gehoord worden.

Wat is het effect van een manipulatie?

Na een manipulatie kunnen de volgende mogelijke positieve effecten optreden:
1. Afname van pijnklachten
2. Directe toename van de beweeglijkheid in een gewricht
3. Toename van de beweeglijkheid op meerdere gewrichten
4. Sneller kunnen starten met oefentherapie
5. Mindere belasting voor een gewricht dan bij “mobilisaties”
6. Directe ontspanning van spieren in het verzorgingsgebied (segmentale relatie)
7. Directe toename van doorbloeding in het verzorgingsgebied (segmentale relatie)
8. Verbetering in functioneren van het gemanipuleerde gewricht

Mogelijke neveneffecten na manipulatie

Net zoals bij medicatie, zoals bij paracetamol, kan een manipulatie mogelijk gepaard gaan met onschuldige neveneffecten.
De neveneffecten kunnen ervaren worden als hoofdpijn, stijfheid, vermoeidheid, toename van klachten, beursheid en/of blauwe plekken gevoel.

Duur van de mogelijke neveneffecten:

De neveneffecten van een manipulatie zijn in de meeste gevallen (64%) na 24 uur verdwenen. Bij een gering aantal patiënten kunnen de neveneffecten wat langer duren tot 48 uur. Mocht u hier langer last van hebben meldt u dit bij de therapeut.

Mogelijke complicaties

Een manipulatie kan ook complicaties met zich meebrengen. Deze zijn echter zeer gering. Uit onderzoek is gebleken dat er een kans bestaat van 1 op de 100 miljoen dat er een complicatie optreed. Dit in verhouding met complicaties die kunnen optreden bij het gebruik van ontstekingsremmers: 3.2 op de 1000.