Therapiezwemmen

 

“Bij mijn revalidatie in het buitenland een aantal jaar geleden heb ik mogen doen ervaren wat een fijne aanvulling zwemmen in een therapie bad kan zijn. Ontzettend blij was ik dus ook toen Profess Fysiotherapie in september 2021 startte met het aanbieden hiervan. Door mijn longaandoening kan ik niet in een gewoon zwembad zwemmen. In het therapiebad kan ik op mijn eigen nivo bewegen en langzaam kracht en conditie opbouwen. Een waardevolle aanvulling op revalideren. ”

“Zodra je het water in stapt, begint de ontspanning! Eerst wat baantjes zwemmen, dan legt Ivar ondertussen de briefjes meer daarop de oefeningen klaar. De ene oefening is lekker/ makkelijker dan de ander, maar over het algemeen is het prima te doen.  Ik ben gelukkig ook nog goed mobiel, maar om dat ook zo te houden wil ik dit zeker blijven doen.  Ivar ondersteunt goed en laat ook precies weten tot hoever je kan gaan. En dan uiteraard nog het sociale aspect, iedereen die daar is mankeert iets,  maar dit is ook een mooie afleiding. Gezellig de week doornemen en even je “ellende ”  vergeten. ”

Therapeutisch zwemmen bij Profess Fysio in Heerhugowaard!

Therapiezwemmen is een vorm van fysiotherapie die wordt uitgevoerd in het water van 32-33 graden. Bewegen in water is goed voor mensen met stijve spieren, verklevingen, artrose, osteoporose. Het water maakt licht, water draagt en het warme water ontspant de spieren en vermindert pijn. Door gebruik te maken van de gewichtsloosheid van je lichaam in het water worden de gewrichten ontlast.

Therapiezwemmen bij Profess Fysio wordt uitsluitend op de locatie in Heerhugowaard gegeven en kan uitstekend ingezet worden bij mensen met bijv.:
✓ een lage belastbaarheid
✓ verminderde kracht, conditie & uithoudingsvermogen
✓ overgewicht
✓ reumatische klachten of postoperatieve klachten
✓ die het fijn vinden om te oefenen in het water

Effect therapiezwemmen
Water geeft een opwaartse druk, wat het mogelijk maakt bewegingen te maken die buiten het water niet meer mogelijk zijn. De gewichtsloosheid zorgt voor het gemakkelijker uitvoeren van bewegingen in het water.

  • Rustige bewegingen in het water stimuleren de spieren en de huid.
  • Bewegen in het warme water ontspant de spieren, vermindert pijn en vergroot het gevoel van welzijn.
  • Door de opwaartse druk en gewichtsloosheid in het water kan men oefenen zonder zware stoten of schokken te ondervinden op de gewrichten.
  • Long-, hart- en spierfuncties worden getraind door de continue druk en weerstand van het water.
  • Transport in lymfe- en bloedcirculatie worden door de compressie rondom van het water gestimuleerd.

Vergoeding
De behandelingen in het water vallen binnen fysiotherapie en worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Elke zorgverzekeraar heeft verschillende pakketten met een verschillende mate van vergoeding. Het aantal behandelingen of bedrag dat vergoed wordt, verschilt per zorgverzekeraar. Klik hier voor meer informatie.

Het therapeutisch zwemmen is een behandeling en valt daarmee niet onder sport zoals aquarobics of fibroswim.

Wanneer
Therapiezwemmen bij Profess Fysio wordt aangeboden op maandag- en vrijdagochtend van 8.30 tot 9.30 u en donderdag van 16.00 tot 17.00 u. Mogelijk dat er in de toekomst meer tijden beschikbaar komen.

Voor wie?

Therapiezwemmen is voor iedereen toegankelijk met een blessure / aandoening. Een voorwaarde is wel dat iemand zichzelf kan aan-/uitkleden, zelf het bad in en uit kan komen en zelfstandig oefeningen (op aanwijzing) in het water kan doen.

Wat kunt u verwachten?

Voor u begint met therapiezwemmen is er een aparte afspraak voor een intakegesprek. Hierin worden uw gegevens in ons systeem gezet en worden uw klachten en doelen voor de therapie besproken. Tijdens het uur therapiezwemmen zult u op aanwijzing van de fysiotherapeut zelfstandig oefeningen doen in het water. De fysiotherapeut zal een moment kiezen om even persoonlijk wat (nieuwe) oefeningen door te nemen. U krijgt oefeningen die op u van toepassing zijn. De groep zal maximaal 6-7 mensen groot zijn.

In de kleedruimte zijn douches aanwezig. De lessen worden begeleidt door Ivar Ottenbros.

Wij werken niet met abonnementen. Per keer krijgt u een factuur en in overleg met de fysiotherapeut plant u uw afspraken in.